El 12 d’Abril es va celebrar per segon any la jornada de salut comunitària UDACEBA a Vilanova i la Geltrú. En aquesta edició el tema va ser “Prescripció Social”. Com en l’any anterior, la jornada pretenia tenir un esperit de creació de xarxa entre professionals i una eina per copsar la pluralitat dels àmbits que abarca la salut comunitària pels residents. Com a novetats aquest any cal destacar que la jornada va passar a ser matí i tarda i també l’ús de l’espai Neàpolis gràcies a la col·laboració de la regidoria de serveis socials, salut i TEGAR de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú. En aquesta edició es van inscriure un total de 126 professionals, residents i estudiants universitaris de un total de 34 entitats diferents que pertanyien a 13 municipis.
La jornada va arrencar a Neàpolis amb la presentació formal i una dinámica que vàrem denominar “l’animòmetre” i que consistía en una escala visual analógica gegant que ens obligava a moure’ns segons les preguntes que ens feien. Un cop desperts van començar les presentacions.
El primer va ser l’Albert Planes, metge especialista en medicina familiar i comunitària de l’EAP Santa Eugènia de Berga. El tema era “Deixar de fer per poder fer” i va relatar la consulta d’un metge d’atenció primària un dia qualsevol. En aquesta descripció en forma de teatralització de consulta darrera consulta, reflexionava sobre el que feia a la consulta i perquè ho feia.
Després va ser el torn de la Laura Coll-Planas de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona amb la presentació “Salutogènesi: dels centres de malalties als centres de salut”. En aquesta part va transmetre el model sanitari que es vol impulsar des de la salut comunitària, buscant que ens aporta salut i potenciant l’autonomia i l’empoderament del pacient.
Finalment la Lara Álvarez (EAP Dreta de l’Eixample) i la Sílvia Simó (Eap Sagrada Família) van presentar “Funcionament d’un programa de prescripció social en un centre d’atenció primària”. Explicaven les fases del disseny d’un programa de prescripció social i com treballaven des de l’inici de la prescripció i el seguiment.
El “break” el vam fer al centre cívic La Geltrú on ens esperaven uns pacients molt especials. A banda d’esmorzar, vàrem poder recomanar actius de salut dels diferents municipis d’on eren els professionals a uns casos clínics imaginaris. Hi havia 3 casos clínics, un d’una cuidadora, un altre d’un noi jove i un altre d’una dona gran. Us deixem l’enllaç amb el document perquè pugueu revisar el que vàren contestar els assistents: https://drive.google.com/open?id=1grCTOn1CCZzkvct_03XM0a-gpiQXXdnm
Un cop esmorzats, aprofitant que ens haviem de dividir en grups, es va decidir colocar als integrants en forma de U, i un d’ells es colocava a una distància d’uns 10m i corria cap al grup amb els ulls tancats, repetint-ho tots els integrants del grup. La U representava “La Comunitària” . Cadascú (usuaris i professionals) té el seu ritme i la seva velocitat per arribar-hi, així com uns límits propis que que cadascú genera la incertesa i la confiança.
Un cop va acabar la dinámica es va iniciar el circuit d’activitats comunitàries. Consistia en explicar als grups projectes diferents per debatre’ls en petits grups i poder veure que s’havia fet bé, que s’havia fet malament i que es podía millorar. Els projectes eren 5:
- Dones Pakistaneses. EAP Sardenya
- Grup de suport a Cuidadors Formals. EAP Dreta Eixample
- Dones Magrevines. EAP Vic
- Valora’t i emociona’t. CAP Centelles
- Economat Social. CAPI Baix-a-Mar
Durant el debat es varen poder tractar diferents aspectos de la salut comunitària referents a organització d’equips, idees per implementar, models de salutogènesi, actius de salut a banda de fer xarxa entre diferents professionals.
La part de la tarda era la dedicada a les comunicacions en format vídeo o presentació. Es van presentar:
- “Centre Obert”. CAPI Baix-a-Mar.
- “Equilibradament. Eines per viure millor”. CAP Les Hortes
- “Taller de suport a l’alletament matern. Una xarxa social dinámica”. EAP Sardenya
- “Fiesta Mayor, salimos de la consulta para conocer nuestra comunidad”. EAP Dreta Eixample
- “Mindfulness a l’escola”. EAP Sardenya
Us deixem un vídeo que resumeix el tarannà lúdic de la jornada.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=i-5jYirLowY&w=560&h=315]
Us esperem en la tercera edició el proper 9 d’Abril de 2019.
Salut!